23 apr. 2025
Ultima ora
Home / Actualitate / Revista UZP, nr. 37/2025 -Scopul suprem al dreptatii trebuie sa fie legea democratiei – de Florenț Mocanu

Revista UZP, nr. 37/2025 -Scopul suprem al dreptatii trebuie sa fie legea democratiei – de Florenț Mocanu

Se duc anii, unul după altul și nicidecum nu-i poți opri… 2024 a fost unul care a marcat profunde schimbări pe care acesta le-a adus în conștiința noastră. A fost un an destul de dificil, dar lucrurile au revenit încet, încet la normal. Întreaga echipă a ziarului nostru a trecut ca și cititorii prin neașteptate incertitudini.

Anul 2024 ne-a pus în fața unor alegeri menite să schimbe climatul politic din țara noastră. Conștienți de faptul că poporul este singurul care va decide, am încercat să nu sugerăm o opțiune sau alta, fiindcă totdeauna majoritatea are dreptate. Gazeta Munteniei a resimțit momentele de încordare și nesiguranță prin care trece neamul românesc. Deci e nevoie să ne păstrăm calmul, echilibrul și să alegem cea mai bună variantă de convieţuire. Anul care a trecut a însemnat pentru echipa ziarului implementarea soluțiilor digitale în redactarea și prezentarea articolelor.

Am intrat în noul an, 2025, într-o dimineață frumoasă de miercuri. Sincer, ne bucurăm că ne sunteți alături și că ne citiți, fie pe hârtie, fie în format digital cu atâta conștiinciozitate. Publicația „Gazeta Munteniei” e mereu tânără și proaspătă, mai matură după 22 ani de existență. Acum când am intrat în al 23-lea an, sperăm ca entuziasmul să nu ne părăsească. Avem o pasiune pentru ceea ce facem și considerăm că ne putem îndeplini datoria față de cititori, destinatarii finali ai demersului nostru jurnalistic. De foarte multe ori gândim cu inima atunci când luăm decizia de a așterne un subiect sau altul pe hârtie, un rând, o frază sau un comentariu. Încercăm să fim imparțiali și să-i criticăm pe cei care greșesc. Ne străduim continuu pentru a ne asigura că produsul, cel care iese de la tipografie, să fie cel așteptat de cititori. Pentru aceștia, cei care ne critică, cei care ne apreciază, cei care citesc ziarul tipărit, cei care au nevoie de informație, pentru aceștia există Gazeta Munteniei. Oferim cititorilor noștri mai multe căi de comunicare pentru că, pe lângă forma clasică a ziarului tipărit, cei interesați ne pot scrie, telefona sau trimite e-mailuri, comentând articolele publicate.

Avem speranța că anul 2025 va schimba în bine peisajul politic și va da motive îndreptățite fiecărui cetățean într-o viață mai bună. Rămânem în continuare conectați la nevolie și așteptările cititorilor pe care le vom pune în pagină, urmărind transformarea lor în practică. Continuăm și în acest an să apărăm valorile democrației necesare păstrării păcii și înțelegerii sociale. Orânduirea noastră se bazează pe principiile democratice, pe cunoaşterea întocmai a legilor dezvoltării sociale. Democraţia nu poate exista fără partide politice. Ea are nevoie de o suită de întâmplări istorice care să o valideze. Ce regim care are la bază liberalismul este în aşa-zisa lume liberă? Fără îndoială, un regim democratic. Doar acesta poate fi răspunsul la întrebarea pusă. Traversăm o criză economică acută, iar austeritatea amenință țara noastră pe tot parcursul anului 2025. Am intrat complet în Spațiul Schengen, prețul energiei electrice a luat-o razna, trăim vremuri grele şi incerte. În loc de reformele promise, așteptăm criza economică! Este acesta cel mai negru scenariu la care ne putem aștepta ca ţară? Întrebăm pentru că există politicieni care privesc cu optimism viitorul. Dar unde sunt soluțiile concrete? Criza economică, șomajul și alți însoțitori ai democraţiei sunt aspecte la fel de inevitabile ca, de pildă, dezastrele naturale. Ceea ce se întâmplă astăzi poate fi întâmpinat cu un surâs amar al trăitorilor în democrație.

În opinia mea, scopul suprem al dreptăţii trebuie să fie legea democraţiei. Oamenii sunt adevăraţii înfăptuitori ai bunurilor obținute în procesul de producție. Ei muncesc cu mâinile lor și produc ceva bun în această țară, începând de la un simplu pulover și terminând cu cele mai diversificate sisteme de automatizări. Măsurile de austeritate vor duce la şi mai mult şomaj şi implicit la scăderea consumului. Cu alte cuvinte, se anunţă o perspectivă sumbră. În fiecare dintre noi se naşte teama de mai rău, ce pare să tot vină. Atragem atenția că ţările dezvoltate se pregătesc să activeze extracția de cărbune, petrol, gaze naturale, considerate până nu demult poluanți ai mediului, invocând interesul naţional. Ne așteptăm la măsuri restrictive în toate domeniile de activitate, dar austeritatea insuficient cumpănită poate duce la tulburări sociale greu de anticipat.

De aceea, cerem autorităților un program echilibrat de economisire a resurselor, iar cetățenilor, răbdare și înțelegere pentru depășirea efectelor crizei și îndreptarea României într-o direcție de progres sustenabil. Să muncim cu toții, să credem în eficiența acțiunilor noastre!

(Revista UZP, nr. 37/2025)

Autor Florent MOCANU

Lasa un comentariu

Partners

traduceri autorizate Iasi