13 iul. 2024
Ultima ora
Home / Actualitate / Dambovita: EUROGAS PRESCOM – Fieni, dreptul la replica

Dambovita: EUROGAS PRESCOM – Fieni, dreptul la replica

            In ultima perioada in media locala au aparut o serie de articole cu caracter incitant si defaimator care pun intr-o lumina nefavorabila activitatea pe care SC EUROGAS PRESCOM SRL o desfasoara la Depozitele Aninoasa si Titu, in acelasi timp punand la indoiala probitatea profesionala a ziaristului si chiar corectitudinea morala a acestuia.

            SC EUROGAS PRESCOM SRL este societatea care gestioneaza cele doua Depozite Ecologice de deseuri menajere de pe raza judetului Dambovita, respectiv Aninoasa si Titu, in baza Contractului de delegare prin concesionare a gestiunii serviciilor de depozitare, tratare si valorificare a deseurilor municipale nepericuloase in judetul Dambovita, contract inregistrat sub nr. 492/538/2010.

            1) Conform prevederilor imperative ale OUG 74/2018 pentru modificarea si completarea legii 211/2011 privind regimul deseurilor, a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje si a OUG 195/2005 privind Fondul pentru Mediu, obligatia privind plata contributiei pe economia circulara cade in sarcina poluatorului/generatorului deseului.

Specificam ca, pentru anul 2020, nivelul taxei este de 80 lei/tona depozitata iar din anul 2021 creste la valoarea de 120 lei/tona. Taxa respectiva nu revine operatorului de depozit, ea se vireaza integral la Administratia Fondului pentru Mediu.

Scopul acestei taxa este sa creasca costul depozitarii, rolul ei fiind sa dea un semnal ca deseurile costa si sa induca cetateanului comportamente noi precum evitarea generarii de deseuri sau depozitarea selectiva a acestora. Conform OUG 74/2018 contributia este inclusa in tarifele beneficiarului serviciului de salubrizare.

Ordinul nr. 149/18.02.2019 privind modificarea si completarea anexei la Ordinului Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor nr. 578/2006 pentru aprobarea Metodologiei de calcul a contributiilor la Fondul pentru Mediu la art. 18 (2) are urmatorul continut:

  • unitatile administrative teritoriale sau dupa caz subdiviziunile administrative teritoriale ale municipiilor, repspectiv asociatiile de dezvoltare intercomunitara au obligatia sa includa contributia pentru economia circulara in tarifele pentru gestionarea deseurilor municipale destinate a fi eliminate prin depozitare conform indicatorilor de performanta prevazuti in Legea 211/2011.

               Avand in vedere cele mai sus rubricate putem concluziona ca obligatia de plata a contributiei pe economia circulara cade in sarcina generatorului deseului, iar obligatia privind calculul si rasfrangerea acesteia in pret cade in sarcina ADI Dambovita.

2) Totodata ADI Dambovita este entitatea obligata sa asigure colectarea separata a deseurilor, pe cel putin doua fractii, umeda si uscata,  asa cum OUG 74/2018 stabileste iar pana la aceasta data in judetul Dambovita nu a fost implementat sistemul de colectare selectiva a deseurilor ( chiar daca acest lucru trebuia facut incepand cu 1.01.2019). Nepasarea celor abilitati conduce ireversibil la acumularea unor sume imense ce vor trebui platite catre Administratia Fondului pentru Mediu ( 80 lei/tona deseu depozitat la groapa de gunoi ). Din pacate, populatia inca depoziteaza la gramada, cantiatea maxima de materiale reciclabile continute de desurile aduse la depozite nu trece de 8-10 %, mult sub cerinta minima de 25%.

  1. Executarea silita pornita impotriva ADI Dambovita reprezinta demersul societatii noastre de a recupera c/v unor facturi restante aferente anului 2017 pentru obligatiile de plata pe care aceasta le avea catre Fondul pentru Mediu. Mai mult decat atat, sumele ce au facut obiectul executarii silite au fost raportate si ulterior virate, de catre societatea noastra, in conturile Administratiei Fondului pentru Mediu.
  2. In ceea ce priveste colaborarea cu BRAI CATA va aducem la cunostinta ca aceasta se incadreaza in prevederile contractului mai sus rubricat, mai exact BRAI CATA este o societate care isi desfasoara activitatea pe raza judetului nostru (asa dupa cum bine cunoaste atat ADI Dambovita cat si Consiliul Judetean Dambovita), in judetul Dambovita, ca si ceilalti operatori, Supercom, Prescom, etc. Societatea noastra nu este abilitata si nici nu are parghiile necesare sa verifice provenienta deseurilor acestea fiind inregistrate conform declaratiilor fiecarui operator de colectare in parte. Mai mult decat atat, societatea noastra este abilitata prin contract sa faca incasari directe de la operatorii de colectare si transport care depoziteaza deseuri municipale nepericuloase de la Depozitele Aninoasa si Titu.

Societatea noastra, din datoria de a presta o actvitiate fara sincope si fara riscul de a incalca legea a efectuat – cu credite bancare – extinderea Depozitelor de deseuri ( care ajunsesera la capacitatea maxima de retentie ), cu doua celule noi in suprafata de 1,86 hectare la Titu si 1,25 hectare la Aninoasa, in valoare totala de 1,7 milioane euro si a achizitonat in anul 2018 o linie de sortare HAAS in valoare de 820.000 euro.

Investitia de la Titu ne creaza totusi mari probleme pentru ca proprietarul depozitului, respectiv Consiliul Judetean Dambovita, nu ne-a pus la dipsozitie actele de proprietate pentru terenul ocupat , astfel ca la ora actual functionam la limita legii.

Invitam si suntem dispusi sa prezentam activitatea depozitelor oricui este interesat de problematica deseurilor, acceptam sa primim critici pentru greselile inerente oricarei activitati umane dar dorim in acelasi timp ca si punctele de vedere opozante sa fie corecte si fara patima sau motivate de alte interese, ne-a spus domnul Barbulescu Vasile, administrator SC EUROGAS PRESCOM SRL – Fieni.

Autor Florent MOCANU

Lasa un comentariu

Partners

telefon contact Antena 3 telefon contact Unicredit Bank telefon contact Raiffeisen Bank Vremea Satu Mare Best Hospitals in Chicago
Web design by Dianys & Aplicatie CRM telefon contact raiffeisen bank telefon contact Ing bank creare magazin online traduceri autorizate Iasi realizare site anunturi