Când regimul politic comunist s-a prăbușit și s-au pus bazele unui sistem politic democratic, doctrina a fost pusă cu repeziciune în slujba democraților. Când cei certaţi cu legea au început să manifeste semne de nesupunere, acest lucru n-a mai mirat pe nimeni. Dar timpul nu admite niciun plan. A fost suficient ca răul să pătrundă în lume prin poarta deschisă a inculturii, a inconştienţei, a neştiinţei… Un fenomen ascuns a închis poarta liniştii, pentru ca binele să se întoarcă din drum.
Este important să avem încredere în noi! Chiar dacă te exploatează aproapele tău. Lucrul cel mai util pentru om este încrederea ȋn dreptatea lui. Viața este grea și are drumuri întortocheate. Sunt momente când suferința ne învăluie din toate direcțiile. Unii oameni renunţă la principiile lor morale. În goana după bani ei sunt gata să facă orice. În plus, unii dintre semenii noştri fac grevă, iar alţii cer salarii mai mari. Ce vină au? Este firesc ca salariile să crească, dar în anumite condiții. Salariile mici produc nemulţumiri şi greve, de care șomerii profită de pe urma greviștilor. Angajatul vrea, printre altele, ca patronul să-i dea posibilitatea să trăiască în condiții cât de cât decente. E limpede că este mai plăcut să câștigi un salariu mai mare şi să ai un loc de muncă asigurat. Însă un salariu mai mare înseamnă și o anumită responsabilitate. Angajaţii pot adera la un sindicat pentru a-şi promova drepturile. Sindicatul încearcă să coaguleze nemulțumirile angajaților pentru condiții de muncă mai bune și salarizare. Dar în niciun caz nu ai voie să te ridici împotriva celor mai înstăriţi! De ce? Pentru că îl superi pe frățiorul tău – democratul. Și încalci rânduielile existente. Doresc să aduc în discuţie problema relațiilor dintre clase. Şi, fără îndoială, în spirit democratic.
În opinia mea, dragostea faţă de aproapele înseamnă ca angajații nu trebuie să manifeste o atitudine dușmănoasă faţă de patronat, dar şi viceversa e valabilă. Ne-ar bucura să existe o colaborare bună între patronat și oamenii care muncesc în diferite sectoare ale economiei. Nemulţumiri ca nemulţumiri, salariatul are însă anumite drepturi, dar şi obligaţii corelative. Noi, românii, nu ne-am temut de obstacole, am aspirat spre libertatea de mișcare, căci cuvintele acestea au o însemnătate adâncă. Democraţia constă în libertatea de a-ți îndeplini drepturile constituţionale. În cadrul acestei democrații au loc schimbări deosebit de importante.
Începând cu data de 31 martie 2024, România a devenit stat membru al Spațiului Schengen, aerian și maritim. Avem partide politice care se pretind și acționează ca formațiuni de stânga și de dreapta. Dar mai important decât orice este să aflăm cum pot fi rezolvate chestiunile existenţiale ale societății. De ce se luptă partidele pentru guvernare? Gândesc ele că oamenii cu care vor munci vor lupta pentru garantarea unei bune economii, a ridicării standardului de viaţă? Iată două întrebări care își așteaptă răspunsul. Se pare că regimul democratic a fost întâmpinat cu bucurie de oamenii înstăriți. Pretutindeni, în toate democraţiile şi în toate țările, oamenii au ascultat glasul politicienilor adevăraţi. Principalul semn al modului de viaţă democratic îl reprezintă existenţa mai multor partide politice. Ele se pronunţă pentru păstrarea orânduirii democratice.
Într-o societate democratică cuvântul memorabil democrație, nu trebuie să se transforme în ceva lozincar, ci trebuie să aibă acoperire în fapte. În gândirea fiecărui intelectual se duce o luptă pentru modernizarea sistemului de educație în vederea pregătirii temeinice a absolvenților pentru viitoarea societate. Numai astfel vom putea ajunge la creșterea valorică a României și la asigurarea bunăstării cetățenilor ei.
Florenţ Mocanu / UZPR
senior editor şi redactor şef al ziarului regional „Gazeta Munteniei”
(Revista UZP, nr. 35/2024)