13 aug. 2020
Ultima ora
Home / Actualitate / Tranzitul planetei Mercur peste discul Soarelui

Tranzitul planetei Mercur peste discul Soarelui

Luni, 11 noiembrie 2019, a avut loc un fenomen astronomic care a fost văzut parțial și de pe teritoriul României. Este vorba de tranzitul planetei Mercur peste discul Soarelui.

Din România fenomenul a fost văzut timp de aproximativ două ore, începând cu ora 14:35 până la apusul Soarelui, când tranzitul a fost încă în desfășurare.

Fenomenul nu a putut fi văzut cu ochiul liber deoarece diametrul planetei Mercur este prea mic. Acesta se poate vedea doar prin instrumente astronomice prevăzute cu filtre solare speciale de protecție.

Atenție! Nu priviți Soarele cu ochiul liber sau prin dispozitive optice! Riscați să vă pierdeți definitiv vederea! Soarele se poate privi doar prin filtre speciale astronomice montate în fața obiectivului. Alte filtre în afară de cele folosite de astronomi sunt nesigure și periculoase!

Pentru observarea acestui fenomen, Societatea Astronomică Română de Meteori – SARM va instala telescoape de observare pentru public pe dealul situat lângă Târgoviște în zona Mănăstirii Dealu. Accesul este gratuit și se va putea face începând cu ora 14. Fenomenul se va vedea până la apusul Soarelui care va avea loc la ora 16:54. Evenimentul de la Târgoviște este înregistrat în rețeaua organizației mondiale Astronomi Fără Frontiere, cu indicarea pe hartă a poziției exacte a locului de observare: https://astronomerswithoutborders.org/mercury-transit-2019-events-01/mercury-transit-list.html?id=1786

Tranzitul planetei Mercur peste discul solar este un eveniment destul de rar, care se produce cam de 13-14 ori într-un secol. Tranziturile lui Mercur se produc doar în lunile mai și noiembrie. Cele din  noiembrie se repetă la 7, 13 și 33 de ani, iar cele din mai doar la 13 și 33 de ani.

Ultimul tranzit al lui Mercur a avut loc în anul 2016, fiind vizibil în condiții bune și aproape în întregime din România. Ultimul tranzit observat în totalitate din România s-a produs pe 7 mai 2003. Următorul tranzit al planetei Mercur peste discul Soarelui va avea loc abia în anul 2032.

Valentin Grigore,președinte SARM

Autor Florent MOCANU

Lasa un comentariu

automatizari porti Bucuresti mobilier scolar pressione alta cosa fare beton amprentat
beton amprentat
Béton Imprimé Montpellier Beton amprentat Inchirieri atv Bran Epilare cu ceara Iasiavocat suceava case in rate iasi
montaj tapet
avocat ploiesti - pahar carton
creare magazin online creare site web traduceri autorizate Iasi creare portal imobiliar creare portal stiri
» realizare site web