22 sept. 2021
Ultima ora
Home / Actualitate / InfoCons – Pufuleti sau sare ?! 50% din produse nu sunt recomandate scolarilor si prescolarilor datorita continutului mare de sare !

InfoCons – Pufuleti sau sare ?! 50% din produse nu sunt recomandate scolarilor si prescolarilor datorita continutului mare de sare !

InfoCons – Asociație pentru Protecția Consumatorilor a realizat un studiu, pe produse tip snacks-uri/pufuleți ce se regăsesc pe piața din România.

În cadrul studiului au fost analizate 16 produse, ce au următorii producători sau distribuitori:

–          SC Carrefour România SA

–          Star Foods E.M S.R.L.

–          Kaufland România SCS

–          Phoenixy SRL

–          Best Foods Prod. SRL

–          S.C. Matias S.R.L.

–          S.C. România Hipermarche S.A.

–          Mega Image SRL

Din punctul de vedere al numărului de E-uri (aditivi diferiți)

Numărul aditivilor alimentari variază între  1 și 6 aditivi

–          6,25% din produse, conțin 6 aditivi

–          12,5% din produse, conțin 3 aditivi

–          6,25% din produse, conțin 1 aditivi

  1. Din punctul de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți în aceste produse 

E621– monoglutamat de sodiu – regăsit în 18,75% din produse

Aditiv alimentar cu funcţie de potenţiator de aromă. Este sarea de sodiu a acidului glutamic. Pentru uz industrial, se obţine prin fermentaţie bacteriană din melasă. Glutamatul monosodic se utilizează pentru a accentua aroma şi gustul natural al alimentelor. Glutamaţii conferă gustul „umami”, considerat ca fiind al cincilea gust de bază, alături de cel dulce, acru, sărat şi amar. Se poate adăuga în orice aliment, inclusiv în băuturi alcoolice sau nealcoolice în proporţie de până la 1%, permiţând astfel micşorarea cantităţii necesare de sare. O proporţie mai mare de 1% nu va putea accentua mai mult gustul, dar poate să-l denatureze. Unele studii au evidenţiat un potenţial neurotoxic al glutamaţilor asupra copiilor şi chiar asupra adulţilor, în timp ce alte studii nu. Totuşi, potenţialul neurotoxic este real, deoarece glutamatul (ca şi aspartatul din Aspartam) este un neurotransmiţător, iar bariera sangvină cerebrală, care asigură protecţia creierului de toxine şi neurotransmiţători în exces nu este suficient dezvoltată la copii, iar la adulţi poate să nu protejeze toate zonele cerebrale sau să fie deteriorată. Astfel, glutamatul se transformă într-o aşa-numită excitotoxină, care stimulează excesiv neuronii, distrugându-i. Monoglutamatul de sodiu este foarte folosit în pateurile vegetale.

Cantitate max zilnica permisa/corp: Doza zilnică nu este limitată.

Descriere cantitate max zilnica permisa: Doza zilnică nu este limitată.

Doza de încorporare în alimente: 0,01

Descriere doza de încorporare în alimente: Se poate adăuga în orice aliment, inclusiv în băuturi alcoolice sau nealcoolice în proporţie de până la 1%, permiţând astfel micşorarea cantităţii necesare de sare. O proporţie mai mare de 1% nu va putea accentua mai mult gustul, dar poate să-l denatureze.

Efecte secundare: NU

Descriere efecte secundare: În general nu se produc efecte secundare, aditivul fiind considerat sigur de către Comisia comună a experţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Organizaţiei pentru Agricultură şi Alimentaţie. Sunt însă unele persoane care acuză amorţeală, slăbiciune, tremurături, ameţeli, dureri de cap şi palpitaţii („Sindromul restaurantului chinezesc”), sau chiar probleme respiratorii, atacuri de panică, schimbări bruşte de dispoziţie, hiperactivitate, greaţă etc.

Contraindicatii: DA

Descriere contraindicatii: Unii cercetători japonezi corelează consumul excesiv şi îndelungat de glutamaţi cu unele boli degenerative ale creierului şi ochilor.

Utilizabil pentru copii: NU

Descriere utilizare copii: Nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici.

Pentru mai multe informatii, apasati pe urmatorul link:

https://mail.google.com/mail/u/0?ui=2&ik=e1d00563c6&view=lg&permmsgid=msg-f%3A1643817751242014177&ser=1

 

Autor Florent MOCANU

Lasa un comentariu

pressione alta cosa fare beton amprentat
panouri radiante incalzire in pardoseala Inchirieri atv Bran Epilare cu ceara Iasistrategii de promovare vidanjare iasi
avocat ploiesti
beton imprime paris creare magazin online traduceri autorizate Iasi realizare site anunturi