11 dec. 2023
Ultima ora
Home / Actualitate / IJJ Dambovita: Sedinta festiva de Ziua Artileriei si Rachetelor Antiaeriene – 19 septembrie

IJJ Dambovita: Sedinta festiva de Ziua Artileriei si Rachetelor Antiaeriene – 19 septembrie

 

Inspectoratul de Jandarmi Județean “Mircea cel Bătrân” Dâmbovița (IJJ Dâmbovița) a găzduit ieri, 19 septembrie a.c., manifestările dedicate celebrării Zilei Artileriei și Rachetelor Antiaeriene.

Întâlnirea artileriștilor și rachetiștilor antiaerieni, foști ofițeri și subofițeri, membri ai Filialei Județene Dâmbovița “Col. Dumitru Băltărețu” din cadrul Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere “Alexandru Ioan Cuza”, care și-au desfășurat activitatea în unitățile militare din Târgoviște a debutat cu vizitarea locului unde au funcționat unele dintre cele mai importante unități de armă, respectiv Regimentul 47 și Divizionul 57 Artilerie Antiaeriană.

Activitatea a continuat cu desfășurarea Ședinței festive la Sala de ședințe “Slt. (p.m.) Negulici Valeriu”, fiind prezidată de domnul col.(r) Valentin Sandu, președinte al Filialei Județene Dâmbovița “Col. Dumitru Băltărețu. Cu această ocazie domnul colonel Mihai Matei, împuternicit inspector șef al IJJ Dâmbovița, a prezentat principalele misiuni ale instituției, precum și un mesaj dedicat Zilei Artileriei și Rachetelor Antiaeriene.

În continuare s-a dat citire mai multor mesaje și alocuțiuni din partea invitaților și a participanților și au fost evocate într-un cadru încărcat de emoție cele mai importante momente ale foștilor camarazi și a tradiţiilor de luptă ale acestei arme.

Activitatea s-a încheiat cu comemorarea eroilor căzuţi pe câmpul de onoare și pomenirea cadrelor miltare plecate dintre noi, care au activat în structurile de apărare antiaeriană din Târgovişte. Slujba religioasă a fost oficiată la Monumentul Eroilor Revoluției din Decembrie 1989, de către preotul militar Mihai Fluture din cadrul Garnizoanei Târgoviște.

La ședința festivă au participat în calitate de invitați și Col.ing. Cristian Biță, comandantul Garnizoanei Târgoviște, Gl.bg.(r) prof.univ.dr. Neculae Năbârjoiu colaborator la Universitatea Româno-Americană și fost comandant al garnizoanei, precum și Col.(r) prof.univ.dr. Ion Bălăceanu de la Universitatea Națională de Apărare “Carol I” București.

***

În calendarul ostăşesc, 19 septembrie este Ziua Artileriei şi Rachetelor Antiaeriene. La aceeaşi dată, în 1916, a avut loc prima acţiune de luptă antiaeriană a armatei române, soldată cu respingerea unui atac aerian şi nimicirea unui avion inamic în zona Flămânda. Ca urmare a acestui succes, ziua de 19 septembrie a fost adoptată, în perioada interbelică, ca zi a artileriei antiaeriene.

Autor Florent MOCANU

Lasa un comentariu

prices web design Dubai beton amprentat
panouri radiante incalzire in pardoseala caviar bucuresti caviar dubai Inchirieri atv Bran Epilare cu ceara Iasistrategii de promovare vidanjare iasi
avocat ploiesti
beton imprime paris creare magazin online traduceri autorizate Iasi realizare site anunturi