05 Apr 2020
Ultima ora
Home / Actualitate / Editorial – Gazeta Munteniei, nr. 257

Editorial – Gazeta Munteniei, nr. 257

florent-mocanuu - Copy

     Datini şi obiceiuri de iarnă

         A venit iarna! Poporul român a ştiut mereu să-şi înfrumuseţeze iarna cu datini şi sărbători speciale. Obiceiurile calendaristice şi cele legate de viața de familie reprezintă o componentă durabilă a culturii  tradiţionale  româneşti.  

      Pentru mine, cele mai frumoase sărbători rămân cele de iarnă.  Cele mai frumoase clipe ale copilăriei le-am petrecut la ţară! Abia aşteptam vacanţa de iarnă… Cea mai mare satisfacţie a mea era să merg cu colindul, capra, buhaiul sau cu sorcova… Îmi aduc și acum aminte că purtam o traistă prin nămeţi plină de covrigi, mere sau nuci!

       Dar, revenind la subiect, pot spune că cele mai multe tradiţii sunt strâns legate de sărbătorile Crăciunului şi Anului Nou. Repertoriul tradiţional al obiceiurilor şi tradiţiilor româneşti cuprinde pe lângă colindele propriu-zise – cântece de stea, vicleimul, pluguşorul, sorcova, vasilica, jocuri cu măşti, teatrul popular, dansuri (caluţii, căluşerii) şi o mulţime de datini, practici, superstiţii, ziceri, sfaturi cu originea în credinţe şi mituri străvechi sau creştine.

       Dintre aceste obiceiuri, care exprimă cultura populară românească, realul sau fantasticul, elemente fundamentale  ale bogăţiei noastre spirituale, redau câteva specifice zonei Muntenia. De exemplu, până în Ajunul Anului Nou  în această zonă se pregăteşte „Paharul de aur”, care se spală şi se stropeşte cu agheasmă. Buchetul de busuioc este un alt obicei de sărbători în Muntenia. În comuna dâmboviţeană Morteni, în ziua de Bobotează, se păstrează un obicei unic în ţară. Geavrelele, căci despre ele este vorba, se desfășoară de sute de ani aici. Obiceiul constă în împodobirea cu batiste colorate, cusute manual de fetele nemăritate, a unor prăjini lungi de 14 metri fiecare.

    Un obicei întâlnit în această zonă este Colindatul. Astfel, copiii se îmbracă în portul popular şi merg cu steaua, pluguşorul şi cu buhaiul. În Muntenia, gospodina pregăteşte din timp apa norocului, înainte de micul dejun al zilei de Crăciun.

     Un alt obicei este „Iordăneala”, adică stropitul oamenilor cu agheasmă nouă, luată de la biserică în ziua de Bobotează. Intrarea în sărbătorile de iarnă se face odată cu Ignatul. Începând de la Ignat şi până la Crăciun, tinerii umblă cu ţurca, capra sau brezaia. Sărbătorile de iarnă se încheie cu Boboteaza şi Sfântul Ioan.    

      De asemenea, în Muntenia se pregăteşte costumaţia caluţilor, ce vor dansa în Ajunul Anului Nou. Am dat doar câteva exemple din nenumăratele obiceiuri, care se practică în zona Munteniei. Datinile şi obiceiurile de iarnă sunt cartea de vizită a ţării noastre!

Autor Florent MOCANU

Lasa un comentariu

automatizari porti Bucuresti cabinet kinetoterapie Bucuresti mobilier scolar beton amprentat
beton amprentat

beton amprentatdetergenti rufe
Béton Imprimé Montpellier Laminina Beton amprentat Inchirieri atv Bran Epilare cu ceara Iasiavocat suceava tractari auto nadlac
tractari auto nadlac case in rate iasi
montaj tapet
hotel barlad
hotel iasi avocat ploiesti - pahar carton
- realizare site web
videochat constanta cabina foto bucuresti gradinita sector 1
creare magazin online promovare site creare site web traduceri autorizate Iasi creare magazin online promovare Google Adwords dezvoltare aplicatii web promovare site web Campanii de link building Promovare Google creare portal imobiliar creare portal stiri
» realizare site web
bijuterii argint Pandora
cazare pensiune Sinaia
tavane extensibile