24 Feb 2020
Ultima ora
Home / Actualitate / Editorial – Gazeta Munteniei, nr. 251

Editorial – Gazeta Munteniei, nr. 251

934784

Toate marile privatizări trebuie anchetate de DNA!

        Pe scena politică şi economică a ţării, capul de afiș l-a ținut, în ultimele zile condamnarea omului de afaceri Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare cu executare, în dosarul privind privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

       Toate marile privatizări din perioada 2002-2008  trebuie anchetate de DNA! Pentru că sunt foste unităţi economice  din ţară care au dispărut după privatizare şi nimeni n-a scos un cuvânt.  Este dramatic!

       Tot ceea ce mergea bine a fost vândut pe bani puţini. Unităţile profitabile au fost privatizate de dragul privatizării. Avuţia naţională a avut de suferit în urma privatizărilor pripite. În perioada comunismului, în ţara noastră erau o mulţime de fabrici şi uzine în care se lucra la foc continuu. Românii nu se plângeau de lipsa locurilor de muncă, iar economia era înfloritoare. Cele mai mari uzine din epoca de aur au fost vândute la fier vechi. Masiva privatizare a fostelor IAS-uri (Întreprinderile Agricole de Stat) a început după 1999, realizându-se până la sfîrşitul anului 2000. Muncitori, tehnicieni, ingineri sau economiști, toţi au avut de suferit în urma închiderii acestor foste unităţi agricole de stat.

     Mă întreb oare cine au fost marii beneficiari ai privatizărilor din agricultura românească? Companiile româneşti Alro şi Petrom au fost vândute. Un exemplu de privatizare nereuşită a fost cea a ARO Câmpulung din judeţul Argeş. Acum, totul este „în paragină”. Fabrica a fost demolată, iar maşinile ARO au devenit o simplă amintire.  ARO Câmpulung era o fabrică mare din care au plecat sute de mii de vehicule în toată lumea. O fabrică în care munceau peste 15.000 de oameni. Un alt exemplu este cel al companiei de distribuție a presei scrise.  RODIPET a dispărut. RODIPET s-a vândut în condiţii incerte (unor arabi), care nimic altceva l-au prădat. În prezent, în toată țara este un haos în ceea ce priveşte difuzarea presei scrise. Şi pot da o mulţime de exemple de privatizări nereuşite.

     Închei prin a spune că toate marile privatizări trebuie anchetate de DNA!

Autor Florent MOCANU

Lasa un comentariu

automatizari porti Bucuresti cabinet kinetoterapie Bucuresti mobilier scolar beton amprentat
beton amprentat

beton amprentatdetergenti rufe
Béton Imprimé Montpellier Laminina Beton amprentat Inchirieri atv Bran Epilare cu ceara Iasiavocat suceava tractari auto nadlac
tractari auto nadlac case in rate iasi
montaj tapet
hotel barlad
hotel iasi avocat ploiesti - pahar carton
- realizare site web
videochat constanta cabina foto bucuresti gradinita sector 1
creare magazin online promovare site creare site web traduceri autorizate Iasi creare magazin online promovare Google Adwords dezvoltare aplicatii web promovare site web Campanii de link building Promovare Google creare portal imobiliar creare portal stiri
» realizare site web
bijuterii argint Pandora
cazare pensiune Sinaia
tavane extensibile