20 sept. 2020
Ultima ora
Home / Actualitate / DSP Dambovita: Supravegherea gripei, infectiilor acute respiratorii si a infectiilor respiratorii acute severe

DSP Dambovita: Supravegherea gripei, infectiilor acute respiratorii si a infectiilor respiratorii acute severe

În conformitate cu Metodologia de supraveghere a gripei, infecţiilor acute respiratorii şi a infecţiilor respiratorii acute severe, emisă de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa a implementat şi derulează supravegherea  acestor tipuri de îmbolnăviri. În primele două săptamâni ale anului 2020,  în urma centralizării  datelor colectate de la furnizorii de servicii medicale, au fost diagnosticate 1527 de afecţiuni respiratorii, din care 134  de cazuri internate:

  • 6-12 ianuarie 2020 : 566 de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare cu 32 de cazuri internate şi 120 de pneumonii din care 35 de cazuri spitalizate;
  • 13-19 ianuarie 2020 :729 de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, din care 35 de cazuri internate şi 112 pneumonii din care 32 de cazuri spitalizate.

De la începutul sezonului de supraveghere şi până la data de 19 ianuarie 2020, au fost confirmate de către laboratorul Institutului Cantacuzino Bucureşti, 10 cazuri de gripă AH1 şi B, 9 dintre acestea fiind diagnosticate în ultimele două săptămâni de supraveghere.

  Situaţia privind gripa şi infecţiile virale ale căilor respiratorii superioare este sub supraveghere epidemiologică şi monitorizare permanentă, iar la acest moment, conform criteriilor de  evaluare a formelor de manifestare, în judeţul nostru se desfăşoară o activitate gripală sporadică.

 Gripa este o boală infecţioasă acută cu potenţial epidemic crescut, care se transmite de la om la om atât pe cale aeriană (vorbit, strănut, tuse), cât şi prin contactul direct cu bolnavul sau diferite obiecte contaminate cu secreţiile nazofaringiene ale persoanei bolnave.

         În acest context, pentru a evita îmbolnavirea , facem următoarele recomandări:

-nasul şi gura vor fi acoperite cu batista personală în timpul strănutului sau al tuşitului;

-mâna nu va fi dusă la ochi sau la gură decât dupa ce a fost spălată cu apă şi săpun;

-se vor evita aglomeraţiile umane;

-se va evita contactul apropiat cu persoanele care prezintă semene clinice evidente de afecţiuni respiratorii (febră, ochi congestionaţi, tuse, strănut);

-curăţaţi şi dezinfectaţi frecvent suprafeţele dure, cum ar fi mânerele uşilor.

         Dacă o persoană prezintă semene de boală, se va izola de restul familiei şi se va prezenta la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului şi a conduitei terapeutice.

         Recomandăm imunoprofilaxia cu vaccinuri antigripale, dar numai după un consult medical şi numai prin intermediul unui cabinet de medicină de familie.

         În cadrul campaniei de vaccinare antigripală gratuită a persoanelor cu risc mare de a contacta boala şi de a face complicații grave, au fost vaccinate 54867 de persoane, ne-a spus directorul executiv al DSP Dâmbovița, dr. Sorin Stoica.

Autor Florent MOCANU

Lasa un comentariu

automatizari porti Bucuresti mobilier scolar pressione alta cosa fare beton amprentat
beton amprentat
Béton Imprimé Montpellier Beton amprentat Inchirieri atv Bran Epilare cu ceara Iasiavocat suceava case in rate iasi
montaj tapet
avocat ploiesti - pahar carton
creare magazin online creare site web traduceri autorizate Iasi creare portal imobiliar creare portal stiri
» realizare site web