26 sept. 2023
Ultima ora
Home / Actualitate / Dambovita: Turista accidentata ajutata de jandarmii montani si salvamontisti

Dambovita: Turista accidentata ajutata de jandarmii montani si salvamontisti

O turistă aflată în dificultate în Masivul Montan Bucegi a fost ajutată de jandarmii montani şi salvamontişti.

Jandarmii din cadrul Postului Montan Zănoaga împreună cu salvamontiști ai Serviciului Județean Salvamont Salvaspeo Dâmbovița au intervenit astăzi, 15 septembrie a.c., în sprijinul unei persoane accidentate.

Turista, o femeie în vârstă de 61 de ani, din Regatul Unit, a plecat împreună cu alte patru persoane într-o drumeţie pe traseul montan Zănoaga – Cheile Zănoagei. La un momentdat, pe traseu, în încercarea de a traversa peste un pârâu, femeia s-a accidentat la piciorul drept, fiind în imposibilitatea de a-și mai continua deplasarea și a apelat la ajutorul jandarmilor montani.

Ajunşi la faţa locului, în apropierea Cheilor Zănoagei jandarmii montani și salvamontiștii i-au acordat turistei măsurile de prim-ajutor, prin imobilizarea  piciorului cu atele.

Ulterior femeia a fost transportată cu targa – UT 2000, în condiţii de siguranţă, până la sediul postului montan, de unde a fost preluată de un echipaj SMURD și condusă la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște pentru investigații și acordarea îngrijirilor medicale de specialitate.

 Pentru prevenirea accidentărilor/ situațiilor de pericol în zona montană sau a limitării efectelor în cazul producerii acestora, recomandăm turiştilor care se aventurează pe munte următoarele:

– înainte de a pleca în drumeție, să vă informați asupra itinerarului propus, gradului de dificultate al acestuia, stării vremii, condiţiilor climatice locale;

– să plecați pe munte doar cu echipament adecvat, lanternă, rucsac, trusă de prim-ajutor și nu riscaţi să plecaţi singuri la drum;

– să folosiţi numai traseele marcate și să urmăriţi marcajele de pe traseu;

– să apelaţi cu încredere la jandarmii montani şi salvamontiști, să respectaţi indicaţiile acestora specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sunt persoanele aflate în dificultate.

Turiştii aflaţi în dificultate în Munții Bucegi pot apela cu încredere numărul unic de urgenţă 112” sau numerele de telefon 0749.058037/ 0749.034639 pentru a solicita sprijinul jandarmilor montani.

Autor Florent MOCANU

Lasa un comentariu

prices web design Dubai beton amprentat
panouri radiante incalzire in pardoseala caviar bucuresti caviar dubai Inchirieri atv Bran Epilare cu ceara Iasistrategii de promovare vidanjare iasi
avocat ploiesti
beton imprime paris creare magazin online traduceri autorizate Iasi realizare site anunturi