25 ian. 2021
Ultima ora
Home / Actualitate / ANUL NOU LA CATEDRALA DIN TARGOVISTE – 2021

ANUL NOU LA CATEDRALA DIN TARGOVISTE – 2021

Cu prilejul sărbătorii ”Tăierea împrejur cea după trup a Domnului” și a Sf. Ier. Vasile cel Mare, credincioșii din Târgoviște au dorit să fie alături de Ierarhul lor, în cea dintâi zi a Noului An civil, vineri, 1 ianuarie 2021, la slujba din cadrul istoricei Catedrale a orașului.
Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, însoțit de Pc. Pr. Vicar eparhial, preoți și diaconi, slujitorii sfântului locaș, ctitorie a Sf. Voievod Neagoe Basarab.
Înaltpreasfinția Sa a hirotonit întru preot, cu această ocazie, pe tânărul Diacon, Lect. univ. dr. Traian Alexandru Miu, pe seama Parohiei Șotânga, Protoieria Pucioasa.
De asemenea, Înaltul Ierarh a citit rugăciunea la începutul Noului An, invocând binecuvântarea și mila lui Dumnezeu asupra tuturor celor prezenți.
Mitropolitul Nifon a aprofundat, în cuvântul Său de învățătură, semnificația teologică a sărbătorii ”Tăierea împrejur cea după trup a Domnului”, ca mărturie a continuității în istoria credinței și a fidelității Domnului față de promisiunile Sale, precum și ca anticipare a Tainei Sfântului Botez. Înaltpreasfinția Sa a evocat și personalitatea complexă și pilduitoare a Sf. Vasile cel Mare, unul din cei mai cunoscuți Sfinți Părinți, mare teolog și filantrop, remarcabil ascet, fondator al monahismului și important exeget al Sfintei Scripturi, de numele căruia se leagă impresionanta sa operă social-filantropică – Vasiliada. Aceasta s-a răspândit în întreaga lume, fiind prima instituționalizare a iubirii față de aproapele sub forma spitalelor, azilelor, orfelinatelor, precum și a multor altor așezăminte medicale și de îngrijire gratuite. Apoi, a subliniat necesitatea aprofundării valorilor creștine în viața cotidiană și a spiritualității străbune, pentru a sfinți timpul vieții noastre, pentru a mărturisi trăirea prezenței înnoitoare a lui Dumnezeu, în lumea contemporană, și pentru a invoca ajutorul Său, mai ales acum, în aceste vremuri, pline de încercări și de suferințe, din cauza epidemiei prin care trece țara noastră, dimpreună cu întreaga lume.
Mitropolitul Nifon a săvârșit, la final, în pridvorul sfântului locaș, slujba de pomenire pentru predecesorul său, Arhiepiscopul Vasile Costin.

Autor Florent MOCANU

Lasa un comentariu

automatizari porti Bucuresti mobilier scolar pressione alta cosa fare beton amprentat
beton amprentat
panouri radiante incalzire in pardoseala Inchirieri atv Bran Epilare cu ceara Iasiavocat suceava montaj tapet
avocat ploiesti creare magazin online traduceri autorizate Iasi realizare site web