13 Dec 2017
Ultima ora
Home / Actualitate / Vizita la proiectul laserului de la Magurele

Vizita la proiectul laserului de la Magurele

DSC_2146

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, viceprim-ministru şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Fondurilor Europene din Croaţia, Branko Grčić, şi ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Ştiințifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, au vizitat în data de  29 martie a.c. proiectul „laserului de la Măgurele”.

     „România se mândreşte cu acest proiect, care ilustrează atât capacitatea de cercetare-inovare a ţării noastre, cât şi efectul pozitiv al atragerii fondurilor europene ”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

La Măgurele se construieşte cel mai puternic centru de cercetare a laserului din lume, Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI – NP). Proiectul este finanţat de către Uniunea Europeană prin fonduri de coeziune şi fonduri structurale destinate realizării infrastructurii de cercetare pan-europene. Cercetările care vor fi realizate la Măgurele vor avea impact în domeniul sănătăţii, al managamentului materialelor şi deşeurilor nucleare, în economie sau în industria farmaceutică. La dezvoltarea proiectului vor contribui Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară – „Horia Hulubei”, Universitatea Bucureşti, Universitatea Politehnică din Bucureşti, alături de alte universităţi cu profil tehnic din România, care vor elabora programe masterale legate direct de proiectul ELI-NP.

                                      Notă:

În perioada 27 martie 2014 – 30 martie 2014, o delegaţie croată condusă de Branko Grčić, viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale şi Fondurilor Europene din Croaţia efectuează o vizită de lucru în România la invitaţia ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

DSC_2108DSC_2156DSC_2124

 

Autor Florent MOCANU

Lasa un comentariu