18 Feb 2019
Ultima ora
Home / Actualitate / Teleorman: Exponatul Lunii Februarie 2018, la Muzeul Judetean

Teleorman: Exponatul Lunii Februarie 2018, la Muzeul Judetean

Recent, Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, a organizat   deschiderea Exponatului Lunii Februarie.

Pentru perioada 1 – 28 februarie 2018, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect ce face parte din patrimoniul etnografic al Muzeului Judeţean Teleorman, colecţia de obiecte din lemn. Este vorba de un „Putinei”.

Această piesă provine din satul Valea Părului, comuna Mârzăneşti a judeţului Teleorman  şi datează din al doilea sfert al secolului XX. Obiectul a intrat în patrimoniul muzeului în anul 2014, ca urmare a unei donaţii.

Putineiul face parte din categoria obiectelor din lemn folosite în uzul gospodăresc pentru a obţine untul. Nu exista gospodărie în trecut, în care se creşteau animale, care să nu deţină un astfel de obiect, alături de găleata sau hârdăul de lemn, oalele de pământ în care se punea laptele la închegat, lingura, cuţitoaia, lopăţica, sidila.

În gospodăria teleormăneană, untul se prepara în mod tradiţional, ca acum câteva sute de ani, adică direct prin smântânirea naturală a laptelui. Se obţinea ceea ce este numit „unt ţărănesc”, adică unt cu un conţinut ridicat de apă, cu gust uşor acrişor şi cu o durată de conservare redusă.

Putineiul semăna cu un butoiaş înalt cam de 70-75 cm, avea formă tronconică, mai lată la bază, fără decor. Bătătorul de unt era format dintr-un disc cu orificii şi o tijă.

Baterea trebuia să se facă ritmic şi uniform, cu o cadenţă foarte mare, de circa 100 de bătăi pe minut. Datorită faptului că durata procesului de separare a untului era de circa 20-30 de minute, baterea laptelui cerea un efort susţinut, care se termina doar atunci când la suprafaţă începeau să apară aglomerări de unt de diferite dimensiuni. Untul era cules cu o lingură de lemn şi adunat într-un vas smălţuit.

Autor Florent MOCANU

Lasa un comentariu

automatizari porti Bucuresti oferte last minute egipt
sejur individual
cabinet kinetoterapie Bucuresti hormigon impreso alicante
beton amprentat
beton amprentat

beton amprentatdetergenti rufe
avocat ploiesti
avocat suceava tractari auto nadlac
pelerinaj israel
tractari auto nadlac laminina
case in rate iasi
montaj tapet
hotel barlad
hotel iasi avocat ploiesti stiri botosani - pahar carton
- hormigon impreso alicante
- cursuri contabilitate Bucuresti
- dezmembrari microbuze Iasi
- realizare site web
videochat constanta cabina foto bucuresti gradinita sector 1
creare magazin online promovare site creare site web traduceri autorizate Iasi creare magazin online promovare Google Adwords dezvoltare aplicatii web promovare site web Campanii de link building Promovare Google creare portal imobiliar creare portal stiri
» realizare site web
bijuterii argint Pandora
cazare pensiune Sinaia
tavane extensibile