02 iun. 2020
Ultima ora
Home / Actualitate / TITU: Campania de vaccinare antirabica cu momeli vaccinale la vulpi

TITU: Campania de vaccinare antirabica cu momeli vaccinale la vulpi

Vă informăm că începând cu data de 07.06.2019 a început în judeţul Dâmboviţa, campania de vaccinare antirabică cu momeli vaccinale la vulpi prin distribuție aeriană, în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 55/2008 pentru aprobarea Programului strategic privind supravegherea, controlul şi eradicarea turbării la vulpe în România, cu modificările şi completările ulterioare.

Conform graficului transmis de ANSVSA, distribuirea aeriană a momelilor vaccinale se va face în judeţul Dâmboviţa în perioada 07.06.2019 – 07.07.2019. Pe cale aeriană, vor fi distribuite 25 momeli/ km pătrat, pe suprafețe întinse de pădure, pășuni, terenuri agricole, etc., cu excepția zonelor locuite, a cursurilor de apă şi în zona drumurilor.

Distribuirea manuală la vizuini se va face în perioada 19-21.06.2019, doar în zonele în care există vizuini de vulpi. Prioritare vor fi zonele din jurul localităților în care au fost confirmate cazuri de rabie (zone rabigene) şi zona împădurită de 500 metri din jurul localităților.

Timp de două săptămâni după distribuirea momelilor trebuie restricționată circulația liberă a câinilor şi pisicilor în zona respectivă, întrucât aceste animale reprezintă competitori pentru momeală. Menționăm că momelile vaccinale pentru vulpi nu pot fi folosite pentru imunizarea câinilor, vaccinul fiind specific vulpii. De asemenea, în regiunile în care s-au distribuit momeli, vânătoarea va fi interzisă pentru o perioada de 14 zile de la distribuirea acestora.

Momeala este cilindrică, de culoare brună şi are învelișul făcut dintr-o mixtură de furaje. Fiecare momeală conține un blister de plastic-aluminiu în care se găsește o doză de vaccin (1.8 ml mediu de cultură, virus rabic atenuat şi mediu stabilizator). Momeala mai conține 150 mg tetraciclina.

Dacă vaccinul (conținutul blisterului de plastic – aluminiu încorporat în momeală) vine în contact cu ochii, nasul, gura, pielea lezionată a omului, trebuie contactat imediat medicul. În cazul ingestiei accidentale a momelii vaccinale de către copii, aceștia trebuie să contacteze urgent medicul de familie sau Direcția de Sănătate Publică Județeană.

 

 

 

Autor Florent MOCANU

Lasa un comentariu

automatizari porti Bucuresti mobilier scolar pressione alta cosa fare beton amprentat
beton amprentat
Béton Imprimé Montpellier Beton amprentat Inchirieri atv Bran Epilare cu ceara Iasiavocat suceava case in rate iasi
montaj tapet
avocat ploiesti - pahar carton
creare magazin online creare site web traduceri autorizate Iasi creare portal imobiliar creare portal stiri
» realizare site web