09 Dec 2018
Ultima ora
Home / Diverse / Sectorul forestier nu se multumeste doar cu demisia ministrului Doina Pana

Sectorul forestier nu se multumeste doar cu demisia ministrului Doina Pana

Proprietarii  de păduri și forestierii își pun mari speranțe în noul ministru care va prelua conducerea Ministerului Apelor și Pădurilor și în seriozitatea cu care acesta va trata problemele unui  întreg sector aflat în prag de faliment.

Urgența zero pentru sectorul forestier și industria lemnului din România este modificarea Codului Silvic și a Regulamentului de valorificare a masei lemnoase (HG-715/2017) până în vara anului 2018, înainte de a provoca pierderi economice ireversibile.

Efectul modificării Codului Silvic în iunie 2017 este o adevărată criză economică în industria lemnului și agravarea crizei lemnului de foc. La licitațiile principale organizate de către Romsilva  pentru producția anului 2018, pe fondul unei oferte reduse cu 30%, creșterile de prețuri rezultate din licitații sunt dezastruoase: se  ajunge la 317 lei mc preț mediu de adjudecare la răsinoase, 258 lei preț mediu național!

Creșterea prețurilor resursei de masa lemnoasă 2011-2017 a fost de 250 %, creșterea  2011-2018  se va apropia de 400 % ! Practic a fost ignorată de către autorități o legitate economică simplă: scăderea ofertei conduce la creșterea prețurilor, atât pentru industrie, cât și pentru populație.

“Este o demisie de onoare, în conditiile în care doamna ministru Doina Pană și-a asumat toate deciziile pe domeniul pădurilor, iar aceste evoluții și dezvoltări  au condus  sectorul forestier către o agravare a crizei.

Greșeala  doamnei ministru Doina Pană a fost că a rămas blocată pe linia de politici  deschisă de către domnul Istrate Ștețco, secretat de stat.

Și-a asumat această linie, inclusiv lipsa de dialog. A fost o linie gresită, așa cum se vede clar din realitatea crizei lemnului de foc, crizei sectorului forestier și industriei lemnului. Demisia este o consecință inevitabilă a crizei  în care a fost condus  sectorul forestier în 2017.

Din păcate, pentru agenții economici care au cumpărat 3 milioane mc masă lemnoasă la prețuri, în medie, cu 30 % mai mari decât anul trecut, efectele economice sunt imposibil de evitat. Cu ce prețuri să pui în piață masa lemnoasă dacă prețul de adjudecare a fost de 317 lei/mc pe picior, volum brut, la răsinoase?

Efectele  vor fi creșterea în continuare a prețului lemnului de foc pentru populație și în agravarea crizei industriei lemnului. Deocamdată avem o demisie. Logic trebuie să urmeze imediat și demisia domnului Istrate Ștețco.

Apoi vom avea un nou început și de aici un dram de speranță. Întreaga  industrie a lemnului  se decapitalizează, rezultatele financiare sunt din ce în ce mai slabe, peste 1800 de agenți  economici  din sectorul de exploatare și peste 3000  din sectorul de prelucrare primară a lemnului au capitaluri  proprii negative și risca în 2018 să dispară de pe piață. Inclusiv industria mobilei a intrat pe o pantă descendentă, după cum arată cel mai recent raport Fordaq, privind starea pădurilor și industriei lemnului.

Este o moștenire a politicilor incoerente, a unui lung sir de greșeli, soluții false și refuzul dialogului, a deciziilor care au condus către o agravare a crizei în sectorul forestier și în industria lemnului, o realitate de necontestat. O asumare  corectă  a nerealizărilor  este importantă  pentru un început bun” – spune Cătălin Tobescu, administrator Fordaq România – Comunitatea Forestierilor, membru in Secretariatul Permanent  al Consiliului Pădurilor și Dezvoltării Rurale, președintele  Asociației Forestierilor din Banat si vicepreședintele Federației Proprietarilor de Păduri și Pășuni din România.

Autor Florent MOCANU

Lasa un comentariu

automatizari porti Bucuresti oferte last minute egipt
sejur individual
cabinet kinetoterapie Bucuresti hormigon impreso alicante
beton amprentat
beton amprentat

beton amprentatdetergenti rufe
avocat ploiesti
avocat suceava tractari auto nadlac
pelerinaj israel
tractari auto nadlac laminina
case in rate iasi
montaj tapet
hotel barlad
hotel iasi avocat ploiesti stiri botosani - pahar carton
- hormigon impreso alicante
- cursuri contabilitate Bucuresti
- dezmembrari microbuze Iasi
- realizare site web
videochat constanta cabina foto bucuresti gradinita sector 1
creare magazin online promovare site creare site web traduceri autorizate Iasi creare magazin online promovare Google Adwords dezvoltare aplicatii web promovare site web Campanii de link building Promovare Google creare portal imobiliar creare portal stiri
» realizare site web
bijuterii argint Pandora
cazare pensiune Sinaia
tavane extensibile