18 Feb 2019
Ultima ora
Home / Actualitate / MIRACOLE LOCALE – Parcul dendrologic din centrul Giurgiului

MIRACOLE LOCALE – Parcul dendrologic din centrul Giurgiului

  Trecem adeseori prin vecinătatea bătrânului turn cu ceas, din centrul orașului nostru, fără să privim atent arborii care înveselesc parcul din preajmă.

  Distinsul profesor de biologie Anton Enache, însă, a cercetat cu atenție feluriții arbori din acel spațiu și a putut constata că unii dintre aceștia sunt adevărate monumente naturale, care dau o mare valoare centrului nostru istoric.

   În vecinătatea turnului crește un conifer aparte, numit laricee sau zadă, care, aidoma tuturor copacilor, își pierde toamna  frunzele și înverzește primăvara.  Alături de acesta, un arbore miracol , ulm altoit ale cărui ramuri au fost dirijate spre a alcătui o umbrelă vegetală, probabil pentru a adăposti o bancă.

 Tot acolo se află un arbust decorativ, rar, mălinul, care a fost altoit și el. Din păcate din portaltoiul său, necunoscut,  au crescut numeroase ramuri care au invadat mălinul, sufocându-l.

 Și pentru a spori frumusețea verde, se mai află și trei arbuști, meri japonezi sau meri ornamentali.

  Ceva mai departe de turn, în părculețul numit „ al pensionarilor “, se înalță către cer câțiva arbori indigeni, tei albi.

 Parcul dendrologic se completează cu stejarii seculari din fața clădirii telefoanelor, de pe strada pietonală. Stejari pedunculari, care, după cum menționează profesorul enache, cel mai gros ar avea o vechime de 450 de ani, iar celălat, mai tânăr, 300 de ani. Ambii sunt relicve din vechii Codrii ai Vlăsiei, care umbreau acest ținut.

  Iar, în altă zonă, tot central, pe o arteră ce unește fosta stradă Pompieri cu parcarea din spatele blocului, unde cândva era magazinul de mobilă, se află stingher,un arbore  al vieții și al morții, tisa, un brad ciudat, din care își confecționau armele de luptă,  arcașii.

  Nu departe de tisa se află și un falnic salcâm japonez, care a rezistat vremurilor.

  Doar câteva plăcuțe cu denumirile populare și științifice ale acestor arbuști și arbori ar spori zestrea orașului nostru și ar constitui o lecție de biologie, care se poate învăța, mergând !

A consemnat Emil Talianu

Autor Florent MOCANU

Lasa un comentariu

automatizari porti Bucuresti oferte last minute egipt
sejur individual
cabinet kinetoterapie Bucuresti hormigon impreso alicante
beton amprentat
beton amprentat

beton amprentatdetergenti rufe
avocat ploiesti
avocat suceava tractari auto nadlac
pelerinaj israel
tractari auto nadlac laminina
case in rate iasi
montaj tapet
hotel barlad
hotel iasi avocat ploiesti stiri botosani - pahar carton
- hormigon impreso alicante
- cursuri contabilitate Bucuresti
- dezmembrari microbuze Iasi
- realizare site web
videochat constanta cabina foto bucuresti gradinita sector 1
creare magazin online promovare site creare site web traduceri autorizate Iasi creare magazin online promovare Google Adwords dezvoltare aplicatii web promovare site web Campanii de link building Promovare Google creare portal imobiliar creare portal stiri
» realizare site web
bijuterii argint Pandora
cazare pensiune Sinaia
tavane extensibile