23 Noi 2017
Ultima ora
Home / Actualitate / La Bucsani, Dambovita exista cel mai mare efectiv de zimbri din tara

La Bucsani, Dambovita exista cel mai mare efectiv de zimbri din tara

“Zimbrăria Neagra” din cadrul Ocolului Silvic Bucşani, judeţul Dâmboviţa, este situată la mai puţin de 80 de kilometri de Bucureşti, la 30 de kilometri de municipiul Târgovişte si 35 kilometri faţă de municipiul Ploieşti. Zimbrăria s-a înfiinţat în anul 1983, cu scopul adaptării speciei în zona de câmpie a acestui animal.
Interlocutorul nostru este domnul inginer Pleşa Lucian (foto), şeful Ocolului Silvic Bucşani, judeţul Dâmboviţa.
Reporter: Domnule inginer, ce lucrări se execută în această perioadă în cadrul Ocolului Silvic Bucşani?
Pleşa Lucian: După finalizarea lucrărilor de controlul anual al regenerărilor, urmează lucrări de completare. În acest sens, s-au scos puieţii de stejar, frasin şi salcâm  din pepinierele cantonale şi se procedează la lucrări de împăduriri în care starea de masiv este neîncheiată.
Reporter: La Bucşani există cel mai mare efectiv de zimbri din ţară. Ce ne puteţi spune referitor la această specie?
Pleşa Lucian: Zimbrăria Bucşani s-a înfiinţat în cadrul Ocolului Silvic Bucşani, încă din anul 1983 – cu un efectiv de 30 de exemplare de zimbri (25 exemplare de sex feminin şi 5 capete de sex masculin).
În momentul de faţă – există un efectiv de 52 capete cu un raport între sexe de 1:1. Pentru noi acest lucru reprezintă un inconvenient, întrucât raportul normal între sexe este de 1 mascul la 5 femele. Se fac demersuri pentru echilibrarea acestui raport.

Interviu realizat de Florenţ Mocanu

DSCF1500

Autor Florent MOCANU

Lasa un comentariu