05 Apr 2020
Ultima ora
Home / Actualitate / Asociatia de Arbitraj Institutionalizat: Reprezentantul Asociatiei a participat la consultarile de la Palatul Victoria

Asociatia de Arbitraj Institutionalizat: Reprezentantul Asociatiei a participat la consultarile de la Palatul Victoria

 În data de 21 august 2019, Rodica Vlaicu, președintele Asociației de Arbitraj Instituționalizat, a participat la întâlnirea prim – ministrului Viorica Dăncilă și  a membrilor Cabinetului cu reprezentanții Confederației „Patronatul Român”, care a avut ca principal obiectiv relansarea dialogului dintre Executiv și mediul de afaceri.

În cadrul întrevederii, organizate la Palatul Victoria, au fost abordate cu prioritate subiecte din domeniile economic, turism, agricultură, fiscal, muncă, fonduri europene, educație și sănătate.

Reprezentantul Asociației de Arbitraj Instituționalizat (organizație membră a Confederației „Patronatul Român” din anul 2016), a prezentat un Proiect de reabilitateare/eficientizare a sistemului judiciar și de ordine publică prin accesarea Justiței alternative (arbitraj, mediere și conciliere).

Proiectul are ca obiective: creșterea încrederii populației în actul de justiție, recâștigarea încrederii societății civile de către structurile judiciare și de ordine publică, scăderea numărului cauzelor civile (cu peste 50%) și penale (circa 30%), celeritate în soluționarea cauzelor, creșterea calității actului de justiție, reducerea cheltuielilor bugetare (ale Ministerului de Justiție și Ministerului Afacerilor Interne), recuperarea cu operativitate a prejudiciului, scăderea numărului cauzelor împotriva României aflate pe rolul instanțelor europene și internaționale, precum și reinserția deținuților.

 În vederea materializării propunerii Asociației de Arbitraj Instituționalizat se are în vedere modificarea Codului de procedură civilă și a Codului de procedură penală, elaborarea în colaborare cu Parchetul General și structurile de ordine publică a unor Ghiduri de bune practici și înființarea unui organism de reglementare, coordonare și control a Justiției alternative.

În cadrul consultărilor, Premierul României a propus crearea unui grup de lucru coordonat de ministrul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat, Ștefan Radu Oprea, care să centralizeze și să analizeze toate propunerile venite din partea patronatului, soluțiile la acestea urmând a fi discutate în cadrul unor întâlniri lunare între reprezentații Guvernului și cei ai Confederației „Patronatul Român”.

         Din delegația Confederației „Patronatul Român” au făcut parte: Gheorghe Naghiu, Nicolae Cristescu, Dan Cucuteanu, Dan Ștefan Florescu, Laurențiu Bogatu, Sorin Robu, Rodica Vlaicu, Nilă  Ion, Victor Balaș, Robert Șerban, Ovidiu Copacinschi, Nicolas Copacinschi, Dragoș Lupașcu, Matei Gelu, Marius Vătavu, Cosmin Maer, Mark Sorin Dezso, Pintea Ștefan, Florin Lele, Gabi Medragoniu,  Radu Boldor.

Din partea Guvernului au participat: ministrul finanțelor publice, Eugen Teodorovici, ministrul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat, Ștefan Radu Oprea, ministrul economiei, Niculae Bădălău, ministrul muncii și justiției sociale, Marius Budăi, ministrul interimar al educației naționale, Valer Daniel Breaz, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, ministrul turismului, Bogdan Trif, secretarul general al guvernului, Toni Greblă, președintele ANAF, Mirela Călugăreanu, consilierii de stat Dan Matei și Dragoș Stoica, precum și reprezentanți ai altor ministere.

PREȘEDINTE ASOCIAȚIA DE ARBITRAJ INSTITUȚIONALIZAT

 Rodica VLAICU

  • Despre Asociația de Arbitraj Instituționalizat

Asociația de Arbitraj Instituționalizat, persoană juridică de drept privat, nonprofit, cu scop nelucrativ și nepatrimonial, de interes general, cultural, educațional și formator, a fost înființată în vederea promovării, studierii și practicării arbitrajului instituționalizat în România.

În cadrul Asociației de Arbitraj Instituționalizat funcționează Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat – jurisdicție alternativă la instanța statală de judecată; Institutul pentru Pregătirea Arbitrilor din România – instituție care organizează pregătirea inițială și formarea continuă a arbitrilor și Editura ”Thalindra” – specializată în carte juridică.

Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat este o jurisdicție alternativă la instanța de judecată statală, cu caracter privat, care funcționează în mod permanent pe lângă Asociația de Arbitraj Instituționalizat, potrivit dispozițiilor art. 616 din Codul de procedură civilă.

Tribunalul și-a deschis porțile în septembrie 2014, fiind abilitat să judece orice dispută de natură civilă, cu excepția cazurilor prevăzute de art. 542 din Codul de Procedură Civilă. Hotărârile pronunțate de Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat sunt definitive și obligatorii, beneficiază de putere de lucru judecat și au forța probantă a unui înscris autentic. Hotărârea arbitrală nu poate fi supusă căilor de atac, ea poate fi desființată numai prin acțiune în anulare.

Cauzele deduse spre soluționare Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat sunt judecate de arbitri profesioniști, care au dobândit această calitate printr-un examen de verificare a cunoștințelor. Aceștia sunt independenți și imparțiali în îndeplinirea atribuțiilor și răspund, în condițiile legii, pentru prejudiciile provocate părților. Pentru a fi eligibil față de instanța statală de judecată, tribunalul a instituit pentru justițiabili o serie de avantaje, precum: confidențialitate, celeritate, costuri reduse, procedură flexibilă, posibilitatea dată părților de a-și alege arbitrii.

Totodată, părțile beneficiază de egalitate de tratament, respectarea dreptului de apărare și a principiului contradictorialității. Activitatea desfășurată de Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat este în interesul statului român deoarece: preia o mare parte din dosarele civile reducând volumul de muncă din instanțele statale; contribuie la creșterea calității actului de justiție și la reducerea cheltuielilor de la bugetul de stat destinate susținerii Justiției; scăderea numărului de dosare  în care statul român este reclamat la CEDO pentru erori judiciare și implicit a sancțiunilor aplicate de această instituție României.

Autor Florent MOCANU

Lasa un comentariu

automatizari porti Bucuresti cabinet kinetoterapie Bucuresti mobilier scolar beton amprentat
beton amprentat

beton amprentatdetergenti rufe
Béton Imprimé Montpellier Laminina Beton amprentat Inchirieri atv Bran Epilare cu ceara Iasiavocat suceava tractari auto nadlac
tractari auto nadlac case in rate iasi
montaj tapet
hotel barlad
hotel iasi avocat ploiesti - pahar carton
- realizare site web
videochat constanta cabina foto bucuresti gradinita sector 1
creare magazin online promovare site creare site web traduceri autorizate Iasi creare magazin online promovare Google Adwords dezvoltare aplicatii web promovare site web Campanii de link building Promovare Google creare portal imobiliar creare portal stiri
» realizare site web
bijuterii argint Pandora
cazare pensiune Sinaia
tavane extensibile