09 Dec 2018
Ultima ora
Home / Actualitate / Noul Inventar Forestier National face lumina in scandalul taierilor ilegale

Noul Inventar Forestier National face lumina in scandalul taierilor ilegale

 

Realizarea unui inventar forestier la nivel naţional a fost determinată de interesul ridicat pentru obţinerea de informaţii despre resursele forestiere ale României. Dupa o perioada de 5 ani  de  la finalizarea  primului  ciclu  al  IFN (IFN-  Ciclul I,  2008-2012) suntem astazi in fata rezultatelor  Inventarului Forestier National (IFN- Ciclul  II, 2013-2018).

Datele obtinute prin IFN au la baza cercetări statistice de mare  anvergură, derulate in cicluri de cate 5 ani, prin verificarea in teren a suprafetei fondului forestier, a volumului  de masă lemnoasă și starea pădurilor in acest interval de timp, dar mai ales prin analiza   sustenabilitătii  valorificarii  resurselor  forestiere   evidentiată  de raportul dintre creșterea  pădurii si volumul „dispărut”  din păduri.

Rezultatele IFN – Ciclul  II, 2014-2018 vor fi prezentate pentru prima data in detaliu de catre reprezentantii Ministerului Apelor si Padurilor in cadrul Forumului Padurilor, Industriei Lemnului si Economiei Verzi care se desfășoară pe 7 decembrie 2018, la Hotel Epoque București, cu începere de la ora 10,00. Acest eveniment este organizat de Fordaq România– Comunitatea Forestierilor, în parteneriat cu Consiliul Pădurilor și Dezvoltării Rurale.

O analiza Fordaq Romania arata că volumul „disparut”  din păduri a  atins un maxim in perioada anilor 2011-2014,  a scăzut  mult  in anii  2015-2016  (Radarul  Padurilor), apoi  a scăzut  si mai  mult  in 2017 (Inspectorul Padurilor, intensificarea  controlului). Cât  de mult  a scăzut  acest  volum „dispărut” nu vom sti  niciodată cu exactitate  pentru  fiecare  an – avand in vedere ca IFN-ul  poate  identifica  medii multianuale.

Datele comparative privind evolutia  suprafetei  padurilor  conform IFN  Ciclul I  si  IFN  Ciclul  II

Specificatii Rezultate  IFN Ciclul I 2008-2012 Rezultate  IFN        Ciclul II 2013-2018 Diferente
Terenuri  acoperite cu  arbori 6 900 962 6 929 047  + 28 085
Terenuri  destinate impaduririi      78 456       56 652  -21 804
Alte terenuri goale       66 636        51 906   –
Total 7 046 056   7 037 606

Indicatii  privind  evolutia “volumului  dispărut”  sunt  date , in oglindă,  si  de volumele  intrate  in piata  lemnului.

In 2013,  Romania  exporta  aproape  2 milioane mc  cherestea de răsinoase  iar importurile  de bustean  si  cherestea  erau  practic  inexistente;  astăzi  importăm  3 milioane mc  lemn rotund  de răsinoase la  care  se adaugă importuri  de 0,3 milioane mc cherestea  iar  exporturile  de cherestea  de molid abia dacă mai ating 0,7  milioane   mc  cherestea. Este  evident  că in industrie  volumele  de lemn taiat  ilegal  care  mai  pot  intra  sunt minime  :  la  marii  procesatori  nu intră  nimic  fără  acte,  iar dintre micile gatere  a rămas 1 din 5!

In biomasă pentru  energie  volumul  intrat  este  foarte  mic,  in jur  de 1 milion mc,  este o industrie  care   este  slab  dezvoltată  in Romania.

Nu rămane  decat  piata  lemnului  de foc,  dar  cât poate  absorbi  si  aceasta? Anul  acesta  vedem  că 1 milion mc consumati  mai putin  de către  industrie  au  făcut  ca piata  lemnului  de foc  sa fie  saturată !  Industria  lemnului  din România  s-a  contractat  in 2018  afectată  de preturile peste nivelurile  internationale  ale resursei  in România.

Cu  sigurantă,  datele  Inventarului  Forestier  National –  Ciclul  II vor arăta  o  stare  a pădurilor  bună,  asa  cum au arătat  si datele  primului  ciclu  al  IFN.

Forumul  Pădurilor, Industriei  Lemnului  si  Economiei  Verzi propune o analiza de ansamblu a informatiilor  oferite  de IFN  despre  pădurile din Romania, punerea rezultatelor  obtinute prin IFN intr-un cadru profesional  si utilizarea acestora pentru  strategii si  politici eficiente pentru sectorul  forestier.

Până  la  prezentarea  rezultatelor  IFN,  pentru  o referintă  externă asupra  faptului  că  în România avem unul  dintre  cei mai  mici  indici  de recoltare  a masei  lemnoase  din Europa,  vă invităm  să folositi  o aplicatie  globală  de monitorizare  a pădurilor,  dezvoltată  de către  Google-  Google Forest  Watch-,   rezultând hărti care arată  evolutia  in timp  a acoperirii  cu  păduri,  cu rezolutii  care pot fi crescute până  la  detaliu.    România  este  între  cele  mai albe  zone  pe hartă,  ceea ce  nu  este neapărat  ceva  bun,  pentru  că ne arată  că  România  iși  valorifică  într-o măsură foarte  mică resursele  de lemn,   in timp  ce multe  alte tări  pornesc de la  realitatea că lemnul  este o resursă  regenerabilă  care  trebuie valorificată  cât mai bine,  inclusiv  din punct  de vedere  al luptei  cu  schimbările  climatice.

Despre IFN:

IFN este principalul furnizor de date pentru raportarea indicatorilor de gestionare durabilă a pădurilor, conform angajamentelor asumate de țara noastră în cadrul Conferinței ministeriale pentru protecția pădurilor în Europa ( MCPFE ). El furnizează, de asemenea, date indispensabile raportărilor pentru Convenția-cadru a Națiunilor Unite privind schimbarea climei/Protocolul de la Kyoto ( UNFCCC/KP ) şi pentru Convenția privind diversitatea biologică ( CBD ).

Activitatea serviciul IFN constituit în cadrul ICAS este deosebit de complexă, de la culegerea datelor de teren (despre arbori, arborete, lemn mort, soluri forestiere etc.) la fotogrammetrie digitală, analize de laborator și prelucrarea statistică a unui volum imens de date.

Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice Bucureşti este responsabil pentru proiectarea şi punerea în aplicare a IFN, pentru efectuarea măsurătorilor de teren, prelucrarea şi analiza datelor IFN şi publicarea rezultatelor obţinute. IFN este inspirat din diferite inventare forestiere folosite în prezent în ţările europene, cu adaptările corespunzătoare caracteristicilor vegetaţiei forestiere şi condiţiilor de relief din România.

Autor Florent MOCANU

Lasa un comentariu

automatizari porti Bucuresti oferte last minute egipt
sejur individual
cabinet kinetoterapie Bucuresti hormigon impreso alicante
beton amprentat
beton amprentat

beton amprentatdetergenti rufe
avocat ploiesti
avocat suceava tractari auto nadlac
pelerinaj israel
tractari auto nadlac laminina
case in rate iasi
montaj tapet
hotel barlad
hotel iasi avocat ploiesti stiri botosani - pahar carton
- hormigon impreso alicante
- cursuri contabilitate Bucuresti
- dezmembrari microbuze Iasi
- realizare site web
videochat constanta cabina foto bucuresti gradinita sector 1
creare magazin online promovare site creare site web traduceri autorizate Iasi creare magazin online promovare Google Adwords dezvoltare aplicatii web promovare site web Campanii de link building Promovare Google creare portal imobiliar creare portal stiri
» realizare site web
bijuterii argint Pandora
cazare pensiune Sinaia
tavane extensibile